Konferencia november 28-án!

Az Észak-Keleti Átjáró Kulturális és Tudományos Egyesület,
a Herman Ottó Múzeum és az
MTA MAB Történelemtudományi és Néprajzi Szakbizottsága
szervezésében:
 
Lakás,
Környezet,
Munkahely
- XX. századi iparvárosok arculata, társadalma és termelése
című konferencia2018. november 28-án, szerdán 9 és 16 óra között, az MTA Miskolci Akadémiai Bizottság székházában (Miskolc, Erzsébet tér 3. számA Herman Ottó Múzeumban idén ősszel eltérő irányból érkező kezdeményezések nyomán, egymást mégis erősítő és kiegészítő időszaki kiállítások valósultak meg: a nehézipari termelés múltját bemutató „Amikor még fújt a gyár”, és az acélosodó Miskolc hétköznapjait idéző „Buheráék társbérletben” című tárlat.

Az utóbbi kiállítást szervező Észak-Keleti Átjáró Kulturális és Tudományos Egyesület a rozsnyói OZ Medza civil szervezettel együttműködve közös társadalomtörténeti projektet valósít meg (CONIN). A két várost összeköti a Sajó folyó és a hasonló félmúlt: a nehéziparra alapozott gazdasági modernizáció, annak párhuzamos hatásai a városképre (ipari létesítmények, kolóniák, házgyári lakótelepek), helyi társadalomra és kultúrára (bányász-zenekarok, sportesemények, egyesületi élet, vállalati rendezvények), majd mindennek leépülése, átalakulása. Az egyesület Átjáró című interdiszciplináris folyóiratának különszáma Kassa – Miskolc tematikával ugyancsak idén ősszel jelenik meg.
A CONIN Interreg Szlovákia–Magyarország program részeként megvalósuló konferencia tematikájához hazai, felvidéki és közép-európai példák egyaránt illeszkednek, mindezért gondoltunk arra, hogy előadói közreműködése jelentősen emelné rendezvényünk tudományos értékét!

Kérjük, hogy 2018. november 1-ig szíveskedjen részvételi szándékát és 15–25 perc terjedelmű előadásának címét az alábbi elérhetőségen jelezni:
miskolc@coninprojekt.org

 A kutatás nyomán készült kiállítás október 25-i megnyitójának eseménye a Facebookon:
https://www.facebook.com/events/324829571637270/
A kiállítás meghívója az Észak-Keleti Átjáró Egyesület honlapján:
http://atjarokhe.hu/2018/10/buheraek-tarsberletben-kiallitas/